Air Medusa

13. Zilverschoon

     0

Wat het 25 kilometer verderop gelegen Den Haag er mee te maken heeft, snap ik niet. Rotterdam The Hague Airport is voor iedere rechtgeaarde Rotterdammer nog steeds gewoon Vliegveld Zestienhoven. Onderweg naar zonniger oorden zochten wij  er ’s ochtends vroeg, met een kopje koffie in de hand, een tafeltje. Helemaal in de hoek was er gelukkig nog een vrij.

Aan het tafeltje naast ons zaten twee vrouwen tegenover elkaar druk te praten, althans, eentje praatte er, de andere mocht toehoren en op gezette tijden beamen of mee-ontkennen. De dames leken mij de zestigjarige leeftijdsgrens al eventjes gepasseerd te zijn, maar zonnebank, kapper, schoonheidsspecialiste en kledingboetiek hadden hun best gedaan deze hockeymeisjes op leeftijd zo veel mogelijk het voordeel van de twijfel te gunnen. Natuurlijk is het observeren van mensen de beste manier om wachttijd te versnellen, maar het was niet mijn bedoeling hier luistervinkje te spelen. Het volume van hun gesprek was echter dusdanig, dat ik meer moeite had het gesprek te negeren dan om gewoon mee te luisteren.

De voor- en nadelen van een eigen zwembad werden uitgebreid besproken. Een gemeenschappelijke kennis, met een vakantiehuis op een Franse helling, had veel last van naar beneden stromend regenwater, dat het zwembad inliep en zich met het chloorwater vermengde, hetgeen tot de conclusie leidde dat het niét hebben van een zwembad te verkiezen viel boven het bezit ervan. En waarom liet hij er niet gewoon een muur omheen bouwen? Hierna verscheen de man van een gemeenschappelijke vriendin ten tonele. Hij sportte overdadig veel, was daardoor te mager geworden en volgens de dames verslaafd aan dopamine. Ze begrepen überhaupt niet wat hun vriendin in hem zag, want hij was niet erg sociaal en liet zich nooit op hun feestjes zien. Blijven bewegen was natuurlijk wel goed, en een middag op de tennisbaan erg gezellig, tenminste als de dames X en Y er niet waren. Ze snapten niet dat de vereniging dergelijke types toeliet, dat was onder de oude ballotagecommissie nooit gebeurd.

Toen was daar ineens Wilma, geëscorteerd door een vierde vriendin, en het was meteen duidelijk dat deze diva de groep domineerde; door haar komst ging de volumeknop van het toch al goed hoorbare gesprek nog iets verder open. Ze had zich verschrikkelijk moeten haasten, dat konden haar vriendinnen wel begrijpen, want ze was de vorige avond pas rond middernacht thuisgekomen uit Frankrijk. Haar kinderen hadden hun ouders een volledig verzorgde en georganiseerde reis aangeboden, tot in de finesses uitgewerkt door haar zoon,  die dan ook luchtverkeersleider was. Hij beheerste het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg tot in de puntjes en was dus erg goed met computers. Thuis had hij op zijn beeldscherm precies gevolgd waar zijn ouders waren – misschien had hij iets met de Tomtom gedaan – en op afstand zelfs de rekeningen van hotels en restaurants betaald, nog voordat zij zelf konden afrekenen. Het was duidelijk, hier kon niemand over heen.

De dame, die tot dan toe het hoogste woord had gehad, zette toch een tegenaanval in door te informeren naar de echtscheiding van Wilma’s dochter, want zij was niet van plan zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. Maar Wilma liet zich niet van de wijs brengen, zei dat alles nu gelukkig rond was en veranderde vaardig van onderwerp en gesprekspartner. Zij informeerde bij haar tot nu toe zwijgende secondante naar haar nieuwe auto, waarmee beiden naar het vliegveld waren gekomen. Blij dat het gesprek weer op vertrouwd en veilig terrein was gekomen, stortten alle dames zich op de voors en tegens van kleine, maar wel makkelijk parkeerbare auto’s, waarmee je natuurlijk niet op vakantie kon gaan. De hervonden communis opinio deed de groep hoorbaar goed, want het gesprek veranderde in een niet langer te volgen gekwetter. Toen de speaker het gereed staan van hun vliegtuig aankondigde, begaven de nog lang niet bejaarde Pink Ladies zich met kleurrijke shawls in een geurige wolk parfum naar de gate, op weg naar een shopping spree in Nice.

In mijn hoofd was het woord slangenkuil begonnen aan zijn afdaling.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: