#WOT 11: Pi

02. Prinses Irenestraat

     0

In mijn katholieke jeugd was ik omringd door heiligen. Mijn doopvont stond in de katholieke kerk aan de Zuiderhaven van Harlingen, genoemd naar de aartsengel Michaël, en mijn doopnamen kreeg ik van Stephanus, de eerste martelaar, en Paulus, de apostel en prediker.

Op de St. Jozefschool deed ik mijn eerste communie in de parochiekerk van Sint Antonius, aan de Burgemeester De Raadtsingel in Dordrecht. Jozef was de vader van Jezus, Antonius van Padua was een Portugees priester, die in Italië uitgroeide tot kerkleraar en de patroonheilige werd van onder andere verloren voorwerpen. Ik zou nu tot hem willen bidden: Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik m’n zoekgeraakte jeugd terugvind. Maar dat terzijde

In deze kerk haalde ik ieder jaar op 3 februari de Blasiuszegen, waarbij een priester of kapelaan twee tijdens Maria Lichtmis gewijde kaarsen kruiselings voor mijn keel hield en de zegen uitsprak. Op voorspraak van de heilige Blasius zou God mij vrijwaren van keelziekten, maar de houdbaarheid van deze zegen was waarschijnlijk niet levenslang, want jaren later kreeg ik toch last van mijn schildklier.

De gymnastiekvereniging aan de Brouwersdijk heette St. Paul, de school in de nieuwbouwwijk Crabbehoff was genoemd naar Don Bosco, een Italiaanse priester die zich in de negentiende eeuw verzette tegen de sociale wantoestanden in Turijn en arme jongens probeerde op te leiden tot geschoolde werkkrachten, eerlijke burgers en goede christenen. Mijn middelbare school in Rotterdam was gesticht door paters Franciscanen en heette dan ook het Sint Franciscus College, genoemd naar de stichter van hun orde.

Je wordt niet zomaar heilig. Natuurlijk moet je een godvrezend en kerkelijk actief leven geleid hebben, en dat moet de kerkelijke leiders opgevallen zijn. Het bisdom van de kandidaat-heilige, die vanaf dit moment Dienaar Gods genoemd wordt, moet een levensschets maken, ondersteund door getuigen of deskundigen. Wanneer het Vaticaan deze levensschets onderschrijft, wordt de Dienaar Gods eerbiedwaardig verklaard.

De volgende stap is een zaligverklaring, maar daar is het verricht hebben van een wonder of een martelaarsdood voor nodig. Wanneer aan een zaligverklaard persoon twee of meer wonderen toegeschreven kunnen worden, is het mogelijk heilig verklaard te worden.

Veel heiligen hebben naamdagen, doorgaans hun sterfdag, en als ik in Spanje zou wonen zou ik mijn verjaardag precies vijf maanden later vieren: op tweede kerstdag, de dag van de heilige Stephanus. Ik ben namelijk geboren op de naamdag van de heilige Anna, volgens een legende de moeder van Maria en daarmee de oma van Jezus.

Maar deze naamdagen behoorden vijftig jaar geleden al bijna tot de vergane glorie van het rijke roomse leven, met uitzondering van dierendag. Die dag is namelijk de sterfdag van Franciscus van Assisi, van wie gezegd wordt dat hij een groot liefhebber van de natuur was en ook tegen de vogels gepreekt zou hebben. Het leverde ons, de leerlingen van het Sint Franciscuscollege, ieder jaar in ieder geval een extra vrije dag op, soms omgezet in een sportdag.


Pi ~ 1) Getal 2) Getalletter 3) Griekse letter 4) Kaap (chin.) 5) Letter van het griekse alfabet 6) Ludolfiaans getal 7) Meetkundig getal 8) Meetkundige term 9) Muziekterm 10) Oneindig getal 11) Ongeveer 3,14 12) Onmeetbaar getal 13) Verhouding tussen middellijn en de omtrek van een cirkel 14) Wiskundig getal 15) Wiskundig symbool


Vandaag is het de dag van de heilige Jozef, die, omdat hij zelf timmerman was, de patroonheilige van timmerlieden is. Maar de ontkerkelijking heeft ervoor gezorgd dat er nog maar weinig mensen zijn die Jozef vandaag gedenken. Naamdagen hebben plaatsgemaakt voor issuedagen, die soms zelfs een hele week kunnen duren. De week zonder vlees, warmetruiendag en complimentendag hebben we net achter de rug, maar deze maand staan ons nog de nationale pannenkoekendag en de Europese dag van het ambachtelijke ijs te wachten.

Er zijn dagen van ananas, kokosnoot, ei, boerenkool, komkommer en hamburger, voor ijsbeer, tapir, leeuw, olifant en tonijn, voor zwerfdieren en tegen visvangst. Ook de verpleging heeft zijn dag, net zoals de huisarts, de praktijkondersteuner, de doktersassistente en de ziekte van Crohn, Gilles de la Tourette, lepra, autisme en immunologie.

We hebben de dag van het bedplassen, van de schoonmaker en die van het handen wassen. In maart is er de dag van de logopedie, in oktober die van het stotteren. Er zijn dagen voor lange mensen en voor dwergen, voor watermeloenen en bier. Maar waarom moet ik van al die dagen uitgerekend jarig zijn op de dag van de systeembeheerder? Kan ik de heilige Anna weer terugkrijgen?

Vorige week woensdag, van de derde maand de veertiende dag, was het internationale pi-dag. Het getal pi is namelijk 3,14 gevolgd door oneindig veel decimalen, en ik heb deze dag niet gevierd. Ik heb een kaarsje opgestoken voor de patroonheilige van ouders, Mathilde van Saksen, de tweede vrouw van de Duitse koning Hendrik de Vogelaar. Want als ik moet kiezen tussen wiskunde en katholicisme, maak ik graag een gang naar Canossa en ben ik bereid me onderdanig in het stof te wentelen. Een katholieke jeugd laat niemand los.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: