#WOT 12: Boreaal

13. Zilverschoon

     0

De afgelopen week was er een van verwarring. Alsof de harde wind van de elkaar in snel tempo opvolgende lagedrukgebieden eindelijk was gaan liggen, om in mijn hoofd nog even onrustig verder te spoken. De zon scheen inmiddels en de lente hing in de lucht, maar op de eerste dag van de week, nog voor de lunch, schoot een rode Turk in een tram in Utrecht de prille onbezorgdheid aan flarden. En toen moesten de Statenverkiezingen nog beginnen.

Beatrice de Graaf kende ik al, maar ik stond er wel van te kijken hoeveel andere terreurdeskundigen ons land telt. Want het analyseren en duiden ving onmiddellijk aan, en bij gebrek aan feiten kon iedereen gelijk hebben. Zolang het briefje uit de rode Renault Clio in het belang van het onderzoek niet werd vrijgegeven, kon iedere journalist en iedere deskundige ongehinderd op de situatie losgaan. Terreur of niet? Een godsdienstwaanzinnige, een gevaarlijke gek of van allebei iets? Ik dacht: laat het me weten als jullie klaar zijn met het onderzoek, dan krijg ik ruimte in mijn hoofd voor iets anders.

Ja, en dan de KNVB. Om discussies te vermijden wilde deze bond zich aan geldende protocollen houden en kon niet anders dan besluiten geen minuut stilte te houden voor de wedstrijd van Oranje tegen Wit-Rusland. Onze overheid had namelijk geen nationale dag van rouw uitgeroepen en één van de slachtoffers was slechts trainer bij een amateurvereniging, en geen icoon uit de voetbalwereld. Op dit besluit zou ik de VAR nog wel eens willen loslaten, want ik denk dat het volgen van het protocol juist meer discussie heeft opgeroepen dan heeft vermeden.

Zowel het Nederlands elftal als het Forum voor Democratie wonnen de afgelopen week met afgetekende cijfers, en ik ben blij dat Ronald Koeman wat korter van stof was dan Thierry Baudet. Een overwinningsrede van twintig minuten, volgepropt met breedsprakige hyperbolen en mystieke metaforen, misschien om te bewijzen dat je tegelijkertijd intellectueel kunt zijn en kunt beweren dat de gulden weer terug moet komen, de Europese Unie beter opgeheven kan worden en dat er met het klimaat niet veel aan de hand is.

Wat ik dan wel weer grappig vond, is dat zijn preek onmiddellijk een reactie opriep bij Freek de Jonge, de dominee van de linkse kerk. Freek raakt zijn grip op de tijdgeest kwijt en staat er nog steeds versteld van dat hij deze keer de zaal niet meekreeg. Koeman raakte zondagavond zijn overwinningsglans trouwens alweer kwijt, door traditioneel in de laatste minuut van onze grootste boreale tegenstander te verliezen.


Boreaal ~ 1) Arctisch 2) Klimaatzone 3) Naaldwoud 4) Noordelijk 5) Noorderlijk 6) Tijdperk


Ook onze eigen burgemeester kon het niet laten om zich zaterdagmiddag als gefrustreerd kartelpoliticus af te zetten tegen de verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag. In een persoonlijk Facebookbericht wilde hij duidelijk maken dat de nu weggezette elite wel degelijk boeken leest, en om dit te bewijzen plaatste hij onder zijn bericht foto’s van studieboeken over nazisme en rechtsextremisme.

Dat hij, in de context van oplaaiend haatzaaien tegen Baudet door het plaatsen van een boekomslag met daarop een prominent hakenkruis, niet aan zijn verbindende functie als burgemeester van Krimpen aan den IJssel toekomt, is voor iedereen duidelijk, behalve voor hemzelf. Hij had er goed over nagedacht, en wij lazen zijn inmiddels verwijderde bericht niet goed. Hij wilde ons slechts prikkelen om een maatschappelijk debat te voeren.

Als het op verbinden aankomt hebben we gelukkig nog wel de Keukenhof. Het thema van Keukenhof voor 2019 is Flower Power, wat in Lisse staat voor de sfeer van begin jaren zeventig.  Dat de hippies in San Francisco the summer of love al in de herfst van 1967 begraven hebben en dat de Beatles in 1969 al uit elkaar gingen, is natuurlijk muggenzifterij. In Keukenhof verbinden de bloemen mensen uit de hele wereld, die samen genieten van tulpen, geuren en kleuren ronkt het op de site en alle clichés zijn toegestaan.

Vanuit de Love & Peace Garden kunnen wij onze liefde delen met elkaar, met andere bezoekers en met de rest van de wereld. Strawberry Fields, Yellow Submarine, Bed Peace – Hair Peace, felle kleuren, hippies en kleurige regenbogen vormen in Keukenhof het decor voor selfies en zijn zeer instagrammable. Verbaast het me dat er ook nog een Ibiza Garden is?

Een nieuwe lente, met zowel in Utrecht als in Den Haag een nieuw geluid, en in Lisse een oud. Opeens hoor ik Boudewijn de Groot tijdens zijn picknick uit 1968, met bloemen in zijn haar weer zingen over Eva en de tuin der lusten: Er zit in de kristalpilaren een uil die schuine liedjes fluit. Jawel, de uil van Minerva natuurlijk.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: