#WOT 20: Zonder

13. Zilverschoon

     0

Gisteravond hoorde ik op de televisie een nieuw woord: genotspunt. Heus, het was een keurig programma en het ging over het profijtelijke huwelijk tussen de levensmiddelenindustrie en suiker. Hoe meer suiker er aan een product wordt toegevoegd, des te lekkerder wij, de consumenten, het vinden. De truc is om er net niet te veel suiker aan toe te voegen, dus vlak voor het moment waarop lekker in vies overgaat, ligt dat genotspunt. Tja, ook dit klinkt dubbelzinnig, maar het was echt een keurige documentaire.

De grote hoeveelheden suiker die wij op deze manier binnen krijgen, maken ons ongezond en futloos en leiden in het slechtste geval tot dodelijk nierfalen. Tegelijkertijd smaakt suiker naar meer, zodat dit een goudmijn is voor fabrikanten, die het aan de consument overlaten om verantwoorde keuzes te maken en zich niet te laten bedotten door alle pseudoniemen die suiker op etiketten meekrijgt. Op de site van het Diabetesfonds vond ik vierennegentig verschillende namen, keurig in alfabetische volgorde.

Afgelopen week heb ik ook geleerd dat onder aanvoering van de VVD het klimaat in Nederland aan het veranderen is. Ons gunstige zeeklimaat is langzaam maar zeker aan het veranderen in een vestigingsklimaat zonder dividendbelasting, dat ervoor zorgt dat hier vooral de economie groeit. In dit vestigingsklimaat neemt Schiphol een sleutelpositie in en daarom moet deze luchthaven blijven groeien, desnoods in Lelystad.

Openluchtmuseum Giethoorn is ondertussen echt het Venetië van het Noorden geworden, want de 2600 inwoners zien elk jaar honderdduizenden Aziaten langs zich heen trekken. Een omgevingsregisseur, nieuwe spiegels langs de grachten en een Giethoorngids in het Chinees, die uitlegt dat het niet de bedoeling is om over tuinhekken te klimmen of foto’s door huizen heen te maken, moet de toeristenstroom in goede banen leiden.

Een dag later hoorde ik nieuws, dat sinds 1970 eigenlijk al oud is, maar blijkbaar hebben ook insecten nog niet geleerd verantwoorde keuzes te maken. In Big yellow taxi zong Joni Mitchell toen al:

Hey farmer, farmer, put away your DDT now,

give me spots on my apples but leave me the birds and the bees.

We zijn bijna vijftig jaar verder, maar de boodschap is niet aangekomen. De vliegbewegingen van onze insecten lijken geteld, terwijl kerosine nog steeds belastingvrij is.


Zonder ~ 1) Buiten 2) Geen 3) Hartelijk 4) Minus 5) Niet in het bezit van 6) Niet met 7) Niet met wat 8) Niet voorzien van 9) Ohne (Duits) 10) Ongerekend 11) Ontkenning 12) Sans 13) Sans (Frans) 14) Sine 15) Sine (Latijn) 16) Tegenovergestelde van met 17) Verstoken 18) Verstoken van 19) Voegwoord 20) Voorzetsel 21) Vrij


Vorige week zaterdag kwam ik er tijdens het Eurovisie Songfestival in Lissabon achter dat Waylon eigenlijk Willem heet en dat Israël en Australië in Europa liggen. Waylon had zichzelf niet op een voetstuk tussen vier zwarte dansers mogen zetten, want dat riekt naar racisme. Of was dat juist het geval bij de reacties erop? Misschien was de grootse verdienste van het festival wel, dat het aantoonde dat handelsmissies meer dan welkom zijn in China, maar dat de Chinese censuur niets moet hebben van regenboogvlaggen en tatoeages. Zou dat ook in de Giethoorngids staan?

Sommige voetbalsupporters van Sporting Lissabon lieten zich drie dagen later in ieder geval maar weinig gelegen liggen aan het motto van het songfestival, All aboard. Ze tuigden de Nederlandse international Bas Dost in ieder geval behoorlijk af. Het verbaasde me wel dat de Portugese hooligans naast fakkels en stokken ook strijkijzers meenamen om de boel kort en klein te slaan. Schat, wilde je vanmiddag nog gaan strijken?

Ergens aan het begin van de jaren zestig leerde ik op school dat Nederland het dichtstbevolkte land ter wereld was. Bangladesh bestond nog niet en de overvolle Nijldelta werd gecompenseerd door kilometers onbewoonbaar woestijnzand. Ik ging naar huis met het idee dat dit iets was op trots op te zijn en vond het jammer dat er na de oorlog zoveel mensen geëmigreerd waren naar Australië, Canada en Zuid-Afrika. Meer of minder, zou Geert Wilders een ander aardrijkskundeboek gehad hebben? En neemt hij daarom nu wraak?

Kortom, ik ga de wereld om mij heen steeds ingewikkelder vinden en begin te begrijpen waarom sommige mensen het nieuws gaan mijden. Leven zonder krant of journaal, zonder dagelijkse confrontatie met onbeschaamde leugens of meedogenloos eigenbelang, het lijkt me wel wat. You don´t need a weather man to know which way the wind blows, zong Bob Dylan immers al in 1965.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: