#WOT 23: Succes

05. Dresselhuysstraat

     4

Waarschijnlijk heb ik de wet van aantrekking niet serieus genoeg genomen, want ik leid een tamelijk gewoon bestaan. Als ik zou willen leven als Oprah Winfrey, had ik The secret moeten lezen, en mezelf moeten zien als een magneet, die de essentie van alles, waar ik aan denk en alles wat ik voel, naar zich toetrekt. Blijkbaar heb ik mezelf nooit gevisualiseerd als rijk en succesvol, want dan zou ik dat volgens deze natuurwet nu ook zijn.

Maar als ik deze wet nu eens van de andere kant benader? Als alles, wat ik uitstraal, bij mij terugkomt, dan kan ik dus aan mijn omgeving zien, wie of wat ik tot nu toe geweest ben. Welnu, ik zit hier op mijn studeerkamer dit blog te schrijven, omdat ik blijkbaar op enig moment uitgestraald heb, dat er iets van een schrijver in mij zit. Iets, want een blog is nog geen boek. Aan de muur hangen een paar zeefdrukken van mij, omdat de magneet in mij creativiteit aantrekt. In de kast achter mij staan mijn oude langspeelplaten en singles. Blijkbaar ben ik muzikaal, zonder ook maar één muziekinstrument te kunnen bespelen.

Dat ik niet in een Audi of een Mercedes rijd, is dan ook heel logisch. Ik geef niets om auto’s, en zou nog geen honderd euro extra willen uitgeven voor een bijzondere kleur, laat staan duizenden euro’s voor een nieuwer model. Uiteindelijk sta ik er toch maar mee in de file. Het is dan ook meteen duidelijk, waarom ik zo mij zo weinig in de massa stort, en nauwelijks concerten, voetbalwedstrijden of braderieën bezoek. De magneet in mij stoot dit onherroepelijk af.

Ik kan mij echter niet herinneren, dat ik mijzelf in mijn tienerjaren ooit als huisvader gezien heb. They just get married ‘cause there’s nothing left to do, waarschuwden de Rolling Stones immers al. Toch moet ik het gevoel voor huisje, boompje, beestje onbewust in mij gehad hebben, want inmiddels ben ik alweer meer dan vijfendertig jaar getrouwd. Ik ben vader van vier kinderen, opa voor vijf kleinkinderen en de hypotheek voor de rijtjeswoning met tuin is zo goed als afgelost. Alleen op het gebied van beestjes heb ik steken laten vallen. De laatste volièrevogels zijn afgelopen week van de hand gedaan en de kooi is gesloopt.

Als ik de bril van een klasgenoot op de lagere school niet nieuwsgierig opgezet had, zou ik dan nu geen slechte ogen hebben? Ik wist nauwelijks dat ik een schildklier had en toch ben ik schildklierpatiënt geworden. Echt, ik zag voor mijzelf wel een toekomst weggelegd als hippie, langharig en werkschuw, maar het werd een baan in het onderwijs en een bijna kaal hoofd, gemillimeterd met tondeusestandje zes. Kan ik dit naar mezelf toegetrokken hebben?


Succes – 1) Aftrek 2) Bestseller 3) Bijval 4) Bereikte 5) Carrière 6) Furore 7) Goede afloop 8) Gelukkige afloop 9) Goede uitslag   10) Geluk 11) Hit 12) Kasstuk 13) Klapper 14) Kraker 15) Knaller 16) Opgang 17) Reüssite 18) Resultaat 19) Schlager 20) Succesnummer 21) Successtuk 22) Topper 23) Treffer 24) Triomf 25) Voorspoedigheid 26) Victorie 27) Voorspoed


Kun je orde houden? was de eerste vraag die mijn moeder me ooit stelde over mijn nieuwe baan als leraar. Natuurlijk, mijn innerlijke magneet trekt overal orde aan: mijn boeken staan op alfabetische volgorde, mijn overhemden liggen op kleur in de kast en schroeven liggen in het schroevenbakje en niet in het bakje voor de spijkers. Dus waarom zouden leerlingen een probleem zijn? Ik straal orde uit en krijg orde terug.

Wanneer word je directeur? was de tweede en tevens laatste vraag van mijn moeder over mijn carrière. En heus, ik heb het geprobeerd om in haar ogen succesvol te zijn. Ik werd leerjaarcoördinator, was hoofd van het stagebureau en volgde twee jaar lang een cursus onderwijsmanagement. Tevergeefs, want in die twee jaar groeide de overtuiging dat zo’n managementfunctie niets voor mij was, zo’n rol zou ik nooit kunnen spelen. De wet van aantrekking werd de wet van afstoting.

Heb ik in het verleden gelukkig zijn voldoende gevisualiseerd? Je zou zeggen van wel, want zo voel ik me nu. Maar eigenlijk zijn de voorwaarden voor mijn geluk niet veel veranderd in al die jaren, er zit geen spectaculaire groei in, of succesvol verdienmodel achter . Mensen om me heen die van mij houden, maar me af en toe ook met rust laten en de tijd geven om te doen wat ik op dat moment moet of wil doen. Daar had ik toen de wet van aantrekking niet voor nodig, en nu nog steeds niet.

Ik ga nog een stapje verder. Als mijn broer en zus zich nu wat beter geconcentreerd hadden op het kunnen blijven lopen, zouden ze dan niet in een rolstoel zijn terecht gekomen? Zou hun spierziekte dan weggebleven zijn? Als mijn schizofrene neef zijn alter ego gewoon had weggestuurd, zou hij dan in zijn eentje gelukkig verder hebben kunnen leven? Natuurlijk niet, er klopt niets van die wet van aantrekking. Hij is erger dan het noodlot van Oedipus, onbarmhartiger dan het oudtestamentische uitgangspunt, dat de zonden van voorouders de ellende van hun nageslacht bepalen.

Succes is de optelsom van capaciteiten, geluk en inzet, afgezet tegen het doel dat je wil bereiken. Je kunt ook gewoon tevreden te zijn met wat je hebt.

 

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten, vervolgens door Hendrik-Jan de Wit en nu dus door Martha Pelkman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

4 thoughts on “#WOT 23: Succes

    1. Dag Irene, ik wist even niet waar je reactie over ging, maar ik zag al snel dat je wat oude blogs aan het bijwerken bent. Geen dank …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: