#WOT 25: Tierelier

06. Krommedijk

     0

Een blog schrijven naar aanleiding van een opgegeven woord is een associatieve bezigheid. Wat roept het woord bij mij op? Welke herinneringen komen boven? Ik ben toch gauw een dag of drie met het woord bezig, voordat er ook maar één letter op papier staat. Ik graaf in mijn geheugen, raadpleeg Wikipedia, kijk in oude boeken, blader door fotoalbums en langzaam maar zeker worden de contouren van wat ik ga schrijven zichtbaar. Soms wordt dat blog toch iets geheel anders dan wat ik voor ogen had, want tijdens het schrijven gaat dat associëren door en opent spannende zijwegen die ik nog nooit bewandeld heb.

Wat kan ik bijvoorbeeld met een woord als tierelier? Het lied De cipier van Jaap Fischer was het eerste dat bij mij opkwam, en het verbaasde me dat ik het eerste couplet nog helemaal uit mijn hoofd wist te zingen.

Hij was in de wieg gelegd voor cipier, tierelierelier
Hij was in de wieg gelegd voor cipier, tierelierelier
Zijn rammelaar was een sleutelbos
Hij speelde altijd diefje zonder verlos
En at water en brood met plezier
Tierelierelier

In de jaren zestig was De cipier heel af en toe te horen op de radio, maar Jaap Fischer zelf leek van de aardbodem verdwenen. Hij zou zelfmoord gepleegd hebben of in een gekkenhuis zitten, in ieder geval verscheen er na 1963 geen nieuw werk van hem en Boudewijn de Groot leek zijn troonopvolger. Hij kreeg een soort van cultstatus, maar brak deze zelf af door in 1976 een comeback te maken als Joop Visser, compleet met snor. Tegenwoordig is hij zelfs op Spotify te vinden.

Ik zou hem allang vergeten zijn, als ik niet enkele jaren geleden in de kringloopwinkel de hand had weten te leggen op twee singles en vijf ep’s, voor de schappelijk prijs van vijftig eurocent per stuk. Ze werden uitgebracht door het platenlabel Studenten Gramofoonplaten Industrie en de hoesteksten zijn een reis terug in de tijd.

Studenten-artisten dienen zich aan als pioniers bij de wedergeboorte van het Nederlandse chanson. Zij, die na de universitaire studie straks de leidende intelligentsia van ons volk zullen uitmaken, geven door middel van deze SGI-serie uitdrukking aan hun mening over tal van zaken, die niet slechts hen, doch in feite ons allen raken. En studenten zouden géén studenten zijn, als zij daarbij geen ruime plaats zouden inruimen aan hetgeen wij het zout des levens noemen: de humor.

Nee artist is hierboven niet fout geschreven, ook de gitaar was toen nog guitaar.


Tierelier = 1) lopen als een tierelier: heel goed lopen 2) werken als een tierelier: heel goed werken 3) dronken 4) nabootsing van een eenvoudig, opgewekt muzikaal geluid


Van tierelier naar egelantier is – voor mij althans – maar een kleine stap, en hierbij denk ik niet zozeer aan de rozerode roos als wel aan de rederijkerskamer De Egelantier uit Amsterdam. Het brengt mij terug naar het lokaal van mijn leraar Nederlands. Hij was een prettige man, klein van stuk, en deze twee kenmerken maakten dat wij zijn achternaam altijd in verkleinde vorm gebruikten: Tetterootje.

Met de rederijkers, de amateurdichters en voordrachtskunstenaars van een paar eeuwen geleden, kwamen de ballade en het rondeel in mijn leven en ik vond het heerlijk dat ik deze nieuwe kennis kon toetsen aan nummers van Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot, zoals de Ballade van wat beter is. Stiekem wilde ik net zo stoer zijn als zij, maar dat zou nooit gaan gebeuren.

Mijn ouders zitten nog met mij
Ik sla op hun verdriet geen acht
Ze leven in mijn zwijnerij
En als mijn moeder weer een nacht
Dat ik niet thuiskwam, heeft gewacht
Dan zeurt ze en dan word ik kwaad
En vloek en brul uit alle macht
Het is beter dat ik haar verlaat

Van tierelier kan ik ook naar tureluur, maar ik heb inmiddels geleerd dat je ook te ver door kunt associëren. Uiteindelijk hangt in mijn hoofd alles met alles samen, maar dat hoef ik niet iedere week te bewijzen.

Met de cipier liep het slecht af. Hij trouwde de dochter van een dief (tierelierelief) en werkte vijftig jaar bij ’t gevang (tierelierelang). Als waardering hiervoor mocht hij een gevangene bewaken, die tegenwoordig in een tbs-kliniek of in PI Vught zou zitten, in de Extra Beveiligde Inrichting. Onze bewaker vierde dit door stevig in te nemen en kwam daarna onder een rijdende bus, uiteraard tierelierelazerus.

 

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag publiceert alimolenaar.nl een woord waar je over mee kunt schrijven. Je kunt op ieder moment instappen.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: