#WOT 28: Karma

05. Dresselhuysstraat

     0

In mijn hoofd zit een jukebox, ontstaan in jaren waarin ik mijn gevoel niet vertrouwde. Thuis deed niemand dat. De oorlog had geleerd: gevoel is pijn. Rede en logica waren wat de klok sloeg, weggetikt in cijfers: schoolrapporten, rekensommen en bankafschriften. Mijn gevoel verdween onder water.

En toch moest mijn yellow submarine af en toe naar boven, voor zuurstof en zuivere lucht. Dat gebeurde op veilig terrein, uit het zicht van de vijand. In mijn hoofd, via mijn oren. Want die spitsten zich als periscopen als er muziek, vooral teksten voorbijkwamen die verklaarden wat ik niet wist te voelen, maar toch voelde. Verpakt in zuurstofflessen gingen deze mee onder water, om lucht te bieden in tijden van ademnood . Een dime in the jukebox en ik kon weer een dag vooruit.

Karma ~ 1) Boeddhistisch dogma 2) Boeddistisch dogma 3) Begrip uit het boedhisme 4) Daden in de opeenvolgende existenties 5) De som van daden en gedachten (crypt.) 6) Het bepaald zijn van iemands lot 7) Het totaal van menselijk denken en doen volgens boeddhistische opvatting 8) Iemands lot 9) Leerstuk van het boeddhisme 10) Lot 11) Lotsbepaling 12) Lotsbestemming

Noem het mijn karma, mijn reddingsboei. Want jaren later, toen het gewicht van al die lege zuurstofflessen mijn gele bootje stuurloos maakte, bleek ik uiteindelijk aan één ademtocht genoeg te hebben om aan de oppervlakte te komen.

Ik was niet langer meer James Taylor, die zong: Hey mister that’s me upon the jukebox (I’m the one singing that sad song), maar ik steeg met George Michael mee naar de oppervlakte, die vooral zichzelf voorhield: Be good to yourself, ‘cause nobody else has the power to make you happy. Of het hem gelukt is weet ik niet, maar tien jaar later voel ik mezelf in ieder geval beter dan ooit.

Had Lennon dus toch gelijk, toen hij zong: Instant Karma’s gonna get you … Bedankt John!

 

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten, vervolgens door Hendrik-Jan de Wit en nu dus door Martha Pelkman.

 

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: