#WOT 30: Hitte

13. Zilverschoon

     0

De wekker gaat om half acht af en ik lig verdwaasd in het klamme bed. Wat voor dag is het vandaag? Moet ik ergens naar toe? Ik voel dat de rand van mijn kussen nat is van het zweet en draai het om, maar als ik mijn hoofd weer wil neerleggen weet ik ineens waarom ik de wekker gezet had. Voordat de zon over de daken van de huizen aan de overkant heen komt, wil ik het zonnescherm naar beneden gedraaid hebben, in een poging de temperatuur in huis zo laag mogelijk te houden. Ik zet mijn bril op, stap in mijn slippers en als ik de sleutel van de keukendeur omdraai hoor ik het automatische scherm van de buren al naar beneden gaan. Ik ben precies op tijd.

Om aan de nieuwe dag te wennen ga ik nog even liggen en probeer te verzinnen of er vandaag verder nog iets bijzonders gedaan moet worden. Natuurlijk, over drie dagen ben ik jarig en komen er tien volwassenen en vijf kinderen op mijn feestje, en dat moet georganiseerd worden. Zou het dan nog zo warm zijn, of gaat ook dit jaar het onweer het van de warmte winnen? Is bij een temperatuur van bijna veertig graden een tuinfeest een optie? Binnen loopt de temperatuur op tot dertig graden en ons vorig jaar geïsoleerde huis houdt die temperatuur goed vast. Dit nadeel stond niet in de folder van de WoonWijzerWinkel en ik vraag me af of ik dat zelf had moeten bedenken.

Gisteren heb ik al een krat bier koud gezet, want ik hoop dat de oude koelbox, die ons leven op warme campings zoveel aangenamer maakte, het nog doet. Om overbelasting te voorkomen wil ik de flesjes er gekoeld in zetten en voor mijn eigen gemoedsrust ga ik er maar even vanuit dat dit gaat lukken. In de koelkast in de garage ligt de rosé ook al koud, net als twee flessen witte wijn en vier grote flessen mineraalwater.

Vandaag moet ik nog naar de supermarkt om blikjes frisdrank en ijsjes in te slaan, want opa wil natuurlijk goed voor de dag komen. Ik neem me voor om alles, wat in de komende dagen die koelkast uitgaat, direct weer aan te vullen. Al deze gedachten zorgen ervoor dat ik inmiddels klaarwakker ben en als ik voel dat mijn matras de warmte, die ik er de afgelopen nacht aan afgestaan heb, begint terug te stralen, sta ik op.

Met die drankjes gaat het wel goed komen. Nu de hapjes nog, en er is nog maar één koelkast over. Barbecueën met een peuter van twee in de buurt, geassisteerd door zijn broer en neef van zes, hadden we al weggestreept. Gehaktballetjes en kipsaté, een dag van tevoren gebraden en gegrild en zo lang mogelijk koud gehouden, lijken een goede vervanging. Patat bakken kan natuurlijk altijd.

Haringen bij veertig graden? Nou nee. Slagroomgebak? Echt niet, een vlaai zonder slagroom is beter houdbaar en platter in de koelkast. Franse kaas? Ja, maar dan moeten we niet alles tegelijkertijd op tafel zetten, om zweten en smelten te voorkomen. Gerookte zalm op toast? Alleen als we het zo kunnen organiseren dat er tussen koelkast en consumptie maximaal vijf minuten zit. Plus een salade, kort van tevoren bereid en in kleine porties geserveerd om geen salmonella als toetje te krijgen.


Hitte ~ 1) Drift 2) Gloed 3) Grote warmte 4) Heetheid 5) Hevige begeerte 6) Hevige warmte 7) Natuurverschijnsel 8) Onstuimigheid 9) Overmatige warmte 10) Sterke warmte 11) Temperatuur 12) Vuurverschijnsel 13) Warmte 14) Warmtestraling 15) Weersverschijnsel


De verjaardag kwam en het onweer liet nog op zich wachten. De tuin stond er prima bij, met gezellige zitjes en steeds meer schaduw. Het feest begon binnen, en anderhalf uur later was het buiten ongeveer even warm maar een stuk ruimer. Mijn dochter had vier waterpistolen meegenomen en aan de buitenmuur hing natuurlijk ook nog een tuinslang. Het kostte de neefjes weinig moeite hun oom te verleiden tot een watergevecht en dat was precies wat het feest op gang bracht. Een half uurtje later stonden er vier afgekoelde jongens en één volwassene in een kletsnatte zwembroek zich op te warmen aan een waterijsje.

Het werd ontegenzeglijk mijn warmste verjaardag ooit en op de dag zelf heb ik het woord klimaat maar niet laten vallen. De avond ervoor had ik weerman Gerrit Hiemstra bij Eva Jinek gezien. Hij verbaasde zich erover dat zijn koppeling van de temperatuurrecords van afgelopen week aan klimaatverandering, veroorzaakt door ons, u en ik, hem door klimaatsceptici kwalijk genomen wordt en hem veel haatreacties, ja zelfs bedreigingen, oplevert. Inderdaad, de boodschapper die slecht nieuws brengt is nog steeds maar bij weinig mensen geliefd.

En ondertussen vraag ik mij steeds meer af hoe die vier natte jongens over zestig jaar hun verjaardag zullen vieren.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: