#WOT 31: Sterrenbeeld

06. Krommedijk

     0

De overeenkomst tussen astronomie en astrologie zijn de sterren, het verschil zit in de letter L van astrologie, die staat voor leugens. Zo, dat was duidelijk. Het tijdperk van Aquarius stond voor de deur, maar mijn geschiedenisleraar vond het allemaal maar onzin. De klas probeerde het nog met de drie wijzen uit het oosten, die de ster naar Bethlehem, naar de kribbe van Jezus, hadden gevolgd, maar de leraar was onverbiddelijk. Hij wilde geen sterrenkunde of dierenriem in zijn lessen toelaten. Ook aan de droom van Nebukadnezar over de reus met lemen voeten, die voorspelde wat er met zijn koninkrijk zou gaan gebeuren, wilde hij zijn handen niet branden. Het bijbelboek Daniël was als historische bron onbetrouwbaar, en voor de godsdienstige relevantie moesten we maar aankloppen bij de leraar godsdienst.

Nu, daar was ik niet naar op zoek. Gedreven door de psychedelische tijdgeest wilde ik nieuwe antwoorden, nieuwe mogelijkheden om ook mijn geest te verruimen. Waarom zou Atlantis niet bestaan hebben? En misschien had Erich von Däniken wel gelijk, wanneer hij stelde dat er in de archeologie veel vindplaatsen waren, die de officiële wetenschap negeerde, omdat ze niet in het academische totaalplaatje pasten. Misschien waren onze goden inderdaad kosmonauten geweest, ruimtereizigers van een andere planeet, die de levensgrote hoofden op Paaseiland hadden neergezet en de kilometers grote tekeningen op de Nazca-hoogvlakte in Peru hadden gemaakt.

Eigenlijk was de officiële wetenschap maar saai, en vond ik de antwoorden van de katholieke kerk op de nieuwe ontwikkelingen krampachtig. Ook nu kwam er weer veel wijsheid uit het oosten, en waarom zouden boeddhisme en hindoeïsme minder gelijk hebben dan het christendom? Als ik in India geboren was, was ik waarschijnlijk hindoe of boeddhist. In China zou ik regelmatig de I Tjing, het Boek der Veranderingen, geraadpleegd hebben, of zou ik volgens het Tibetaanse Dodenboek gereïncarneerd zijn. Dat zou meteen ook het verschijnsel déjà vu verklaren: ik was al eens op deze aarde geweest en had dit eerder meegemaakt.

Het waren nog niet de jaren van in het moment leven, en natuurlijk wilde ik graag weten wat de toekomst mij brengen zou. Van tarotkaarten moest ik niets hebben, die roken naar occultisme, en daar wilde ik me verre van houden. Maar misschien kon een horoscoop geen kwaad. Niet die onzin op de laatste pagina van de krant, die me vertelde dat vandaag een goed moment was om mijn financiën onder de loep te nemen, en dat ik op zoek moest naar nieuwe inkomstenbronnen. Dat wist ik als student zelf ook wel. Nee, ik wilde een echte geboortehoroscoop, maar wist niet hoe ik hieraan moest komen. Zonder dat ik wist, wat er in de sterren geschreven stond, ging het leven door. De toekomst is reeds begonnen, hield ik mezelf voor en ik liet de astrologie voor wat het was.


Sterrenbeeld ~ 1) Constellatie 2) Door een groep vaste sterren gevormde figuur 3) Dierenriem 4) Grote Hond 5) Gemini 6) Gesternte 7) Grote Beer 8) Kleine Waterslang 9) Kleine Hond 10) Kleine Beer 11) Lyra 12) Libra 13) Maagd 14) Monument voor kampioenen 15) Orion 16) Oven 17) Octant 18) Pegasus 19) Pauw 20) Pisces 21) Ram 22) Raaf 23) Sextant 24) Slangendrager


Jaren later kwam ik een collega tegen met een vast vertrouwen in horoscopen, kundig genoeg om die van mij te trekken. Het tijdstip van mijn geboorte wist ik niet precies, en aan mijn moeder kon ik het niet meer vragen. Tot mijn verbazing was één telefoontje naar het gemeentehuis van mijn geboorteplaats voldoende om dit te weten te komen, en twee weken later had ik dan eindelijk mijn geboortehoroscoop in handen. Sterrenbeeld Leeuw, ascendant in Tweelingen. Het geheel zag er indrukwekkend uit, maar ik werd er niet echt vrolijk van.

Natuurlijk staan er positieve zaken in. Gekenmerkt door sleutelwoorden als trots, opbouwend en trouw, ben ik in staat van het leven te genieten. Ik maak een prettige rustgevende indruk op anderen, ook al kan men mij vaak niet helemaal volgen. Ik ben weinig energiek, en mijn activiteit is sterk afhankelijk van de mate waarop iets tot mijn gevoel spreekt. Dit klopt allemaal wel zo’n beetje, maar er worden ook hardere noten gekraakt. Ik ben makkelijk gekwetst, en reageer daar agressief op. Mijn onvermogen om gevoelens tot uiting te brengen leidt tot depressies. Een te sterke binding aan het verleden zorgt voor angst en onzekerheid. Gevoed door mijn overgevoeligheid heb ik de neiging de harde wereld te willen ontvluchten in een droomwereld van onbegrepen artisticiteit. En als klap op de vuurpijl moet ik een hoge prijs betalen voor het bereiken van mijn gestelde levensdoel, waardoor ik een sterk verlangen ontwikkel om me geheel uit het openbare leven terug te trekken. Als ik dit had geweten, zei mijn collega nog, was ik er niet aan begonnen.

En wat gebeurt er met brengers van slecht nieuws? Zij worden afgeschoten. Ik heb de horoscoop in een map gestopt en er niet meer naar gekeken. Als ik ernaar ging leven, zou ik in dezelfde val trappen als de ouders van Oedipus, die hun noodlot bevestigden door er juist voor weg te lopen. Ook zonder geboortehoroscoop wist ik zelf allang, dat ik een vreemde ben. Maar omdat ik inmiddels geleerd heb van mijzelf te houden, is dat geen enkel probleem meer. Ik zie wel, wat de toekomst brengt.

 

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten, vervolgens door Hendrik-Jan de Wit en nu dus door Martha Pelkman.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: