#WOT 31: Voetbal

05. Dresselhuysstraat

     0

De opkomst van het vrouwenvoetbal ten spijt, voetbal is voor mij echt een mannen-onder-elkaar-ding. Je in het zweet werken, elkaar voor rotte vis uitmaken en na afloop in de kantine verbroederen met bier. Johan Derksen, Wilfried Genee en Renée van der Gijp: zo’n man ben ik niet, nooit geweest ook.

Misschien zijn de veertien jaren op katholieke jongensscholen daar wel debet aan: iets te lang gezellig jongens onder elkaar. Ooit een klassenavond meegemaakt met louter jongens? Te veel haantjes zonder kippenhok, onder het toeziend oog van een pater Franciscaan. Frisdrank verbroedert trouwens niet lekker.

Het #W(rite) O(n) T(hursday)-woord is:

Voetbal ~ 1) Bal 2) Balspel op veld 3) Balspel 4) Balsport 5) Bal van leer 6) Bolvormig voorwerp 7) De welving achter de tenen (crypt.) 8) Een bal 9) Football 10) Handbalterm 11) Jongensspeelgoed 12) Knikker 13) Knikker (crypt.) 14) Nationale sport in Engeland 15) Openluchtspel 16) Ploegsport 17) Populaire balsport 18) Sport of spel 19) Soccer 20) Socker

Mijn broer voetbalde wel. Wij deelden samen een kamer, waarvan ik de muren had volgehangen met posters uit de Muziek Expres. The Who, Beatles, Kinks en Nancy Sinatra in een witte regenjas met daaronder boots made for walkin’ . Maar deze broer had ook een wiskundeknobbel en rekende voor mij op een dag uit dat, als wij de kamer samen deelden, de helft van het muuroppervlak van hem was. Of ik dat gedeelte maar even vrij wilde maken. En dus maakten mijn muzikale helden plaats voor drie of vier piepkleine fotootjes van een passeerbeweging van Johan Cruyff, op een speelveld van behang met punaisegaatjes. Het is tussen voetbal en mij nooit meer echt goed gekomen. Ik bewaar alleen nog goede herinneringen aan de flinterdunne koetjesrepen op de tweede ring van de Rotterdamse Kuip.

Zou er een woord zijn met meer samenstellingen dat het woord voetbal? : voetbalclub, voetbalelftal, voetbalstadion, voetbalschoenen, voetbalkantine, voetbalsupporters, voetbalvader, voetbalpomp en zelfs blaasvoetbal.

In het vrouwenvoetbal kom je overigens maar weinig voetbalvrouwen tegen. Denk ik.

 

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten, vervolgens door Hendrik-Jan de Wit en nu dus door Martha Pelkman.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: