#WOT 35: Exodus

13. Zilverschoon

     0

Vakantie is voor mij een gelegitimeerde vorm van escapisme, een vlucht uit de werkelijkheid, zonder  opgelegde verantwoordelijkheden of verplichtingen. Heerlijk, een paar weken weg van de dagelijkse realiteit. Geen breaking news, geen nieuwslezers, geen Pauw of Jinek. De krant laten bezorgen op je vakantieadres heb ik dan ook altijd een slecht idee gevonden, net zoals de ochtendwandeling naar dat Italiaanse dorpspleintje om een krantje te halen en onder het genot van een kopje espresso te constateren dat de wereld nog altijd vol ellende zit. Dat wist ik al, daarom ben ik weg. En nee, terug op de camping hoef ik ook jouw gelezen krant niet.

Gedurende mijn vakantie gebeuren er tragische ongelukken, vallen er kabinetten, kelderen beurzen, barsten vulkanen uit, worden wereldrecords gebroken en wedstrijden verloren, maar ik geef even niet thuis. Ik wentel mij in mijn hedonistische schijn van vrijheid en vergetelheid.


Exodus ~ 1) Boek van Mozes 2) Bijbelboek 3) Bijbelboek (o.t.) 4) Bijbelse figuur of naam 5) Boek uit het oude testament 6) Bijbels vertrek (crypt.) 7) Deel van de bijbel 8) Deel van oude testament 9) Deel van Pentateuch 10) Deel van het oude testament 11) Deel van de pentateuch 12) Leegloop 13) Pentateuch 14) Tweede boek van Mozes in het oude testament


 

Het was druk op het Florentijnse Piazza della Signoria, vorige week vrijdag. Voor het Palazzo Vecchio keek Michelangelo’s David met zijn veel te grote handen naar de hordes toeristen die genoten van de gebouwen en kunstwerken uit de Renaissance. Tijdens de stadswandeling probeerde de bevlogen Nederlandse gids op beeldende wijze het belang van de Renaissance duidelijk te maken en trok enkele paralellen met onze tijd. Toen hij over Islamitische Staat begon en de protestantse beeldenstorm van 1566 vergeleek met de gebeurtenissen in Palmyra, verschenen de eerste scheurtjes in mijn vlucht uit de werkelijkheid.

Hierbij wees hij op de getinte jongens, die de toeristen op het plein selfiesticks probeerden op te dringen. Selfiesticks? Ja, want in de strijd tegen merkenfraude zijn in Italië nu ook kopers van semi-Gucci en nep-Prada strafbaar, waarbij de boetes hoger zijn dan de prijs van originele Armani-horloges en Versace-zonnebrillen. Deze markt is ingestort.

Klaas, zo heette de gids, zei dat we natuurlijk niet verplicht waren op dit marktplein iets te kopen, maar hij verzocht ons wel de verkopers in ieder geval met respect te behandelen. Hun ogen, zo zei hij, hadden tijdens hun exodus uit Afrika en het Midden-Oosten dingen gezien, die niemand ooit zou moeten zien. Van mijn schijn van vrijheid en vergetelheid was nu niets meer over.

Schilderachtig Toscane en Umbrië probeerden in de dagen hierna nog deze irritante en opdringerige straatverkopers weg te relativeren en hen terug te brengen naar de ver-van-mijn-hotelbed-show. Natuurlijk, het bleef genieten in dit fotogenieke landschap onder de Italiaanse zon, maar het lukte ook de kathedralen van Orvieto en Assisi niet om de scheur in mijn vakantieschild te dichten: de werkelijkheid was te dichtbij gekomen.

Ik ben benieuwd hoe toeristen op Lesbos en Kos zich dit jaar gevoeld hebben, nu de Middellandse Zee niet langer slechts een dromerig souvenir van een zomer is, maar – zoals een geredde vluchteling vanochtend op het journaal zei – ook een route van de dood is geworden.

Ik ben weer helemaal thuis.

 

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door Irene van Putten, vervolgens door Hendrik-Jan de Wit en nu dus door Martha Pelkman.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: