#WOT 36: Leuk

10. Toulonselaan

     0

Het is zaterdagochtend, buiten schijnt een flauw zonnetje en de toch al niet zo volle agenda is helemaal leeg. De weekendboodschappen zijn in huis en ik zie een rustige dag voor me, ingevuld met het uitgebreid doornemen van de zaterdagkrant en wat tekenen of schrijven. Heerlijk, zo’n zaterdag, tenminste tot het moment waarop mijn vrouw de gevreesde vraag stelt: Gaan we nog wat leuks doen vandaag?

Nu had ik genoeg leuke plannetjes om de dag mee door te komen, maar het probleem zit in het woordje we. De zaterdagkrant heeft voldoende bijlages, dus dat uitgebreid doornemen kunnen we samen doen, maar ik denk niet dat mijn vrouw naast mij gaat zitten om te tekenen of schrijven. Liever ook niet, eigenlijk.

Waarschijnlijk ben ik nooit zo goed geweest in samen met andere mensen leuke dingen doen. Echt, ik heb het jarenlang geprobeerd en me als een kameleon aangepast aan mijn omgeving, wanneer er iets leuks gedaan moest worden. Misschien heb ik mezelf ook wel een tijdje voor de gek kunnen houden en geloofde ik bijna het echt naar mijn zin te hebben tussen al die mensen.

Maar net zoals ik op een gegeven moment gestopt ben om gerechten te proberen, die ik niet kende en waar ik zo mijn twijfels bij had, zo heb ik ook ooit toegegeven aan mijn groeiende verlangen om de braderie de braderie te laten, om niet als een mak schaap over de kerstmarkt te hoeven lopen en al helemaal niet om mijn plaats in de file richting strand in te nemen, als het kwik ’s zomers boven de 22 graden uitkomt.


Leuk ~1) Aangenaam 2) Aantrekkelijk 3) Aardig 4) Aimabel 5) Allerliefst 6) Amusant 7) Behaaglijk 8) Bekoorlijk 9) Best 10) Betrouwbaar 11) Charmant 12) Cool 13) Degelijk 14) Dolletjes 15) Doodleuk 16) Echt 17) Emmes 18) Enig 19) Fideel 20) Fijn 21) Flegmatiek 22) Gaaf 23) Geestig 24) Geinig 25) Genoeglijk 26) Gezellig 27) Goed 28) Grappig 29) Humoristisch


Wanneer je leuk combineert met uitje ontrolt er zich zelfs een waar horrorscenario. Leuke uitjes zoals iconische attracties, kindvriendelijke pretparken, interactieve musea, robuuste Middeleeuwse kastelen, zwemparadijzen, pannenkoekenboten, kaaspakhuizen, een echte Afrika-experience en zelfs een kamelenmelkerij profileren zich op deze manier. Opa en oma worden aangespoord om de kleinkinderen eens mee op stap te nemen naar zo’n gezellig uitje dat ook voor senioren goed toegankelijk is, maar deze opa is al geweest. Met de ouders van zijn kleinkinderen, niet te vaak, maar wat hem betreft wel vaak genoeg.

Toen ik nog werkte was de personeelsdag natuurlijk met afstand de leukste dag van het schooljaar. Een comité van geheimzinnig doende lolbroeken was al weken van tevoren bezig met de voorbereiding van het uitje, dat het begrip teambuilding inhoud moest geven. Af en toe werd er een tipje van de sluier opgelicht, om twijfelende collega’s over de streep te trekken. De lerarenkamer gonsde van de voorpret en natuurlijk kon ik niet ieder jaar spelbreker zijn. Niet dat ik dit niet geprobeerd heb, met als resultaat dat het op den duur geheel acceptabel geworden was dat ik soms een jaartje oversloeg.

Op een Solex-bromfiets door het Westland, met piepschuim en plakkaatverf een collectief kunstwerk maken, wadlopen, jeu-de-boulen en de dagtochten naar de Hoge Veluwe of Brussel, ik heb ze allemaal doorstaan. In de bus zong ik liedjes van Doe Maar, ik verbaasde me over de eetlust van sommige collega’s rondom de barbecue, voer in een volle rondvaartboot door de grachten van Brugge en dronk witbier op een warme golfbaan. En iedere keer was het een verademing als ik terug op het schoolplein weer in mijn eigen auto kon stappen om lekker even alleen te zijn.

Nee, ik ben niet goed in grootschalige leukigheid. Daarom zorg ik ervoor, dat ik altijd een plan B heb om vandaag iets leuks te doen. Naar de markt in Rotterdam kan altijd, want daar vlakbij zit mijn favoriete winkel, die acrylverf en viltstiften verkoopt en er is altijd wel een kleur die net op is. In de Markthal kopen we stroopwafels of een zakje amandelen en snoepend lopen we door de Hoogstraat. Misschien wordt het Boymans van Beuningen, misschien de Kunsthal, maar we kunnen ook de Nieuwe Binnenweg uitlopen.

Met de Fast Ferry naar Dordrecht is ook altijd een goed plan, want na een mooie tocht kan ik op het brede water iedere keer weer genieten van het silhouet met de Groothoofdspoort en de Grote Kerk. Ik proef de historische namen Damiatebolwerk en Wolwevershaven op mijn tong en ben dan weer even terug in de stad, waar het voor ons allemaal begon. We begroeten het standbeeld van Ary Scheffer en ook deze zaterdagmiddag eten we geen poffertjes bij Visser. Hand in hand lopen we weer over de Lange IJzeren Brug naar het Blauwpoortsplein, waar we net niet hebben samengewoond. Ik kijk haar aan en zeg: Ja, we doen echt iets leuks vandaag.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: