#WOT 44: Robot

13. Zilverschoon

     0

De marketingwereld heeft er een term voor bedacht: laggard, oftewel achterblijver. Als het gaat om de acceptatie van nieuwe ideeën, vaak aan te schaffen als een vernieuwd product, ben ik terughoudend. Het oude bevalt mij vaak nog prima, vanuit mezelf had ik nog geen behoefte aan iets nieuws en dus laat ik de laatste innovatie met plezier links liggen. Mijn eerste elpee van de Beatles, Rubber Soul, kocht ik in mono omdat de platenspeler in de huiskamer toch maar één luidspreker had en ik dus niet in stereo kon luisteren. De kleurentelevisie was al tien jaar ingeburgerd toen ik nog een zwartwit toestel kocht, want, zo redeneerde ik, er was toch bijna niets op tv. Toen ik jaren later een kleurentelevisie zonder HDMI-ingang kocht, kreeg ik van mijn zoon op m’n kop omdat hij zich erop verheugd had in de vakantie lekker te kunnen gamen in de huiskamer. Wist ik veel.

Mijn gebrek aan technisch inzicht, en dat is zeker een eufemisme, speelt hierbij een grote rol. Ik haal geen plezier uit technische hoogstandjes, sterker nog, hoe apparaten werken is voor mij een doorlopend raadsel en daarom hoor ik graag van zoveel mogelijk ervaringsdeskundigen of zo’n nieuwe ontdekking bevalt. Omdat ik er ook van uitga dat alles wat je niet aanschaft, ook niet kapot kan gaan, moeten er dus grote en bewezen voordelen aan zitten, wil ik tot aanschaf van nieuwe elektronica overgaan. Online winkelen is er voor mij op dit gebied niet bij, want het liefst koop ik bij de man die ook repareren kan, of bij de vrouw aan wie ik vragen kan stellen als het aansluiten, installeren, opstarten of afstemmen niet lukken wil. Dus zolang mijn apparaten nog werken, blijf ik er van af en ga ik niet mijn lot in handen van nieuwe apparatuur leggen. En zo word je vanzelf een achterblijver.


Robot ~ 1) Androïde 2) Automaat 3) Automaat in mensengedaante 4) Automatisch mens 5) Automatische mens 6) Beweegbare ledenpop 7) Beweegbare pop 8) Elektronische pop 9) Geprogrammeerd toestel 10) IJzeren man 11) Kunstmatig mens 12) Kunstmatige mens 13) Kunstmens 14) Machinaal wezen 15) Machine 16) Machinemens 17) Mechanisch mens


Archie, de man van staal was één van de saaiste stripverhalen uit mijn jeugd. Archie was een robot, uiteraard gebouwd door een professor en bediend door diens neefje en zijn beste vriend. Ze beleven allerlei avonturen, maar het plot is altijd hetzelfde: als de nood hoog is brengt de sterke en handige robot uitkomst. Hij beukt door muren, slingert krokodillen in het rond, temt stieren, vangt alle speren op met zijn magnetische veld en bedwingt zelfs aliens. Het is als kaartspelen met een handvol jokers, het lijkt spannend maar de uitslag staat al vast.

De stap van de papieren man van staal naar de tastbare Zora, de zorgrobot, kan ik maar moeilijk maken. Natuurlijk is de kunstmatige intelligentie van de robot sinds het stripverhaal uit de jaren zestig groter geworden, maar ik moet dan toch even terugdenken aan HAL-9000, de boordcomputer van ruimteschip Discovery One in de film 2001: A Space Odessey. HAL kan praten en liplezen en is als enige op de hoogte van het werkelijke doel van de ruimtereis naar Jupiter. Hij probeert de besturing van het ruimteschip over te nemen en doodt één voor één zijn menselijke medepassagiers. Slechts door het uitschakelen van het geheugencentrum van HAL overleeft de laatste ruimtevaarder.

Van HAL-9000 is het maar een klein stapje terug naar Frankenstein van Mary Shelley. Het gelijknamige monster is weliswaar geen robot, maar wel een door de mens geschapen wezen. Frankensteins schepping, samengesteld uit lichaamsdelen van diverse lijken, blijkt niet de volmaakte vriend en metgezel te zijn waar zijn maker op hoopte en wordt door hem in de steek gelaten.  Het monster is intelligent, is in staat zichzelf op te voeden, leert lezen en bestudeert op afstand het leven van gelukkige echte mensen. Hij lijkt een van ons, maar is het niet en blijkt weinig eerbied te hebben voor het menselijk leven.

Door gebrek aan kennis is mijn vertrouwen in elektronica dus niet zo groot en voor de nieuwste computergestuurde snufjes, vaak voorzien van het bijvoeglijk naamwoord slim, loop ik niet direct warm. Daarom zie ik mijzelf nog geen gesprek voeren met een voorgeprogrammeerde robot, laat staan dat ik er behoefte aan heb even lekker te knuffelen met plastic Zora, opblaaspop voor bejaarden. Stel je voor dat de kunstmatige intelligentie van de zorgrobot leert te leren, de televisie aanzet en geïnspireerd raakt door Chuckie, de moordzuchtige pop uit Child’s play, om de volgende dag tegen mij te zeggen: Hi, I’m Zora, wanna play?

 

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter naar je eigen blog.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: