#WOT 50: Blanco

13. Zilverschoon

     0

Het einde van het jaar begon halverwege november. Met een plof viel de gids van de landelijke speelgoedketen op de mat en vanaf dat moment was het gedaan met de rust. Nog verder opgestookt door de speelgoedreclames in ieder reclameblok, werden de verlanglijstjes wekelijks aangepast en duurde het steeds langer voordat het ’s avonds rustig werd op de kinderslaapkamers. Nog meer dan de kinderen verlangden papa en mama naar het heerlijk avondje en de terugreis van Sint naar Spanje.

Die rust was van korte duur, want met de kerstboom nog niet eens in huis werden de vuurwerkfolders van de plaatselijke middenstand bezorgd. Vooral onze zoon was vanaf dat moment niet meer te houden, en zijn zussen vonden het maar wat leuk om hem hierin nog wat enthousiaster te maken. Dagelijks werd besproken welk pakket van welke leverancier de voorkeur had, of grondbloemen wel de moeite waard waren en hoe kinderachtig sterretjes waren.


Blanco ~ 1) Baai in Californië 2) Kaap bij Amerika 3) Kaap bij Argentinië 4) Ledig 5) Leeg 6) Niet beschreven 7) Niet ingevuld 8) Onbedrukt 9) Onbeschreven 10) Onbeschreven stem 11) Oningevuld 12) Open 13) Opengelaten 14) Plaats in Amerika 15) Water 16) Wit


Sinterklaas verdween langzaam naar de achtergrond, maar het vuurwerk werd steeds belangrijker. Een vijftienjarige zoon laat zich niet makkelijk meer sturen en verder dan een waarschuwing voor illegaal vuurwerk, onder het motto niet stoer maar stom, kwamen we niet meer. Gezond verstand moest de rest doen, maar met het afsteken van rotjes wachten tot oudejaarsdag zat er niet in.

De mevrouw van Bureau Halt sprak onze zoon indringend toe, en ik zag voortreffelijk gespeelde spijt. Zij had twee straffen in petto, waarvan de eerste, op zaterdagmorgen zwerfvuil opruimen bij het winkelcentrum, voor hem geen enkel probleem was. Voor wat hoort wat.

De tweede opdracht was lastiger, want onze jeugddelinquent moest een brief schrijven waarin hij spijt betuigde en inzicht in zijn eigen gedrag moest tonen. Dat was een brug te ver, want het was hem niet duidelijk te maken waarom het afsteken van vuurwerk op 30 december een milieudelict is, en op 31 december niet. Ik kon de uitdaging om zijn strafwerk te maken,  en er mijn eigen draai aan te geven, niet weerstaan.

KRIMPEN ONTSNAPT AAN MILIEURAMP – Van onze speciale verslaggever

Afgelopen zondagavond is, door doeltreffend optreden van een speciale eenheid van de regionale politie, voorkomen dat een groep hangjongeren, in leeftijd variërend van 15 tot 17 jaar, het milieu in onze groene gemeente ernstige schade zou toebrengen door het voortijdig afsteken van vuurwerk.

Een speciale eenheid, net terug van een gevaarlijke missie naar het zuiden van China, alwaar zij door vakkundig opereren een Chinese smokkellijn van illegaal vuurwerk wisten op te rollen, greep in op het moment dat de vandalen hun eerste vuurwerk afstaken. Op deze zondagavond waren zij voor de jongeren niet herkenbaar als politie, omdat de agenten zich gehuld hadden in gepaste kledij: zwarte overjas, zwart kostuum, witte boord, zwarte stropdas en een zwarte hoed. Hierdoor waren zij niet te onderscheiden van de grote groepen kerkgangers, die na de avonddienst onderweg waren naar huis.

In de buurt van het Zwanenmeer werden de jongeren dermate overrompeld door het snelle optreden van dit aanhoudingsteam, dat zij ter plaatse hun milieudelicten staakten en vrijwillig het overige vuurwerk inleverden. De oogst van deze avond bestond uit vijf rotjes en twee luchthuilers.

De jongeren zijn zwaar aan de tand gevoeld over de leverancier van hun gevaarlijke vuurwerk. Dit bleek de plaatselijke drogist te zijn, gevestigd op het in dezelfde omgeving liggende winkelcentrum. Uit nader onderzoek ter plaatse is afgelopen maandag echter vast komen te staan dat het hier om volkomen legaal vuurwerk ging. Ook de vuurwerkbunker van deze drogisterij voldeed aan alle eisen.

De jongeren zijn door deze verzachtende omstandigheden doorverwezen naar Bureau Halt. Zij kunnen kiezen uit kauwgomkrabben op metrostation Capelsebrug of zwerfvuil verzamelen op een nader aan te wijzen locatie. Wij danken de regiopolitie voor dit dappere optreden, waardoor het rond de jaarwisseling in ons dorp erg rustig is gebleven.

De mevrouw van Bureau Halt vertrok geen spier, toen ze mijn brief las. Ze keek van zoon naar vader naar zoon, deed het papier weer in de enveloppe en zei dat hiermee de Halt-straf positief was afgerond en dat het delict niet opgenomen zou worden in de justitiële documentatie. Het strafblad van onze zoon bleef blanco.

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: