#WOT 52: Terugblik

13. Zilverschoon

     0

Wanneer ik iemand iets opmerkelijks of raadselachtigs hoor zeggen, noteer ik dat. Dat doe ik ook met intrigerende citaten uit de krant. Soms zit er een opmerkelijke gedachte achter, soms worden uitdrukkingen op een dusdanige wijze verhaspeld dat er een heel nieuw beeld ontstaat, humoristisch en vaak sterker dan het origineel. Wie wil er nu niet de knuppel in het hondenhok werpen of iemand een wortel voorhouden? Of de eerste eend in de bijt zijn?

Af en toe lees ik mijn verzameling eens na, schiet weer in de lach of snap niet meer waarom ik het de moeite van het noteren waard vond. In deze tijd van lijstjes en terugblikken zag ik een goede aanleiding mijn notities eens behoorlijk op te schonen. Het leverde mijn Top 10 van 2018 op, hieronder in willekeurige volgorde.


Terugblik ~ 1) Beschouwing 2) Beschouwing van wat voorbij is 3) Flashback 4) Herbeschouwing 5) Historisch overzicht 6) Overpeinzing 7) Retrospectie


10. Twee commentatoren verslaan wekenlang alle etappes van de Tour de France, waarbij zij niet voor elkaar willen onderdoen en mij duidelijk maken dat zij het wielerjargon goed onder de knie hebben. Wat linkeballen en een chasse patate zijn weet ik inmiddels en nu ik de wielerterm treintje ken, snap ik ook wat een treintje oproken is. De betekenis van je benen terugvinden of aan het elastiek hangen laat zich vrij makkelijk raden en ook gekookt zijn is op het hete asfalt, onder de verzengende Franse zon, snel duidelijk. Ik ben dit jaar blijven steken bij hongerklop en stoempen en bollen, maar misschien moet ik om dat te begrijpen de ketting maar eens naar rechts zetten.

9. Buschauffeurs zijn een categorie apart. Tijdens onze vakantie in Schotland vertelde Coen honderduit over het landschap en hoe dit in verschillende jaargetijden anders kleurde. Hij was gek op stapelmuurtjes en Jacobieten, maar van ruïnes moest hij niet veel hebben. Je ziet er niks aan, maar sommige mensen vinden het mooi was voor mij dit jaar het toppunt van cultuurrelativisme.

8. Tijdens diezelfde busreis hoorde ik een vrouw tegen een reisgenote zeggen dat ze vlak voor de reis nog even naar de kapper was geweest. Doe maar een kort zomerkapsel, had ze tegen hem gezegd. Nu, zo zag het er ook uit.

7. Graag kijk ik af en toe een kwartiertje naar Dit is mijn toekomst op RTL 5. Een scala aan life coaches, mediums, paragnosten, helderzienden, tarotisten en magnetiseurs biedt zich aan voor een telefonisch consult, waarvan je er één op televisie kunt volgen. Vragen als: Hoe verloopt zo’n consult? Wat voor mensen zijn dit? Hoe zien ze eruit? Wat zeggen de bellers? zie ik natuurlijk graag beantwoord. Afgelopen maand had ik het geluk midden in een groepssessie met medium Anita te belanden en kon ik genieten van het volgende gesprek. Hoe sta jij in je energie? – Ja, heel sterk. – De energie is zo ongelooflijk hoog, pak dit moment als je die healing nodig hebt. Ik heb dan geen engelkaarten meer nodig om de rest van de dag in mijn kracht te kunnen blijven staan.

6. De rijdende rechter is ook zo’n programma waarin je mensen op hun best leert kennen. Ik kan bijna niet wachten op de uitspraak van de rechter als ik een buurman hoor zeggen: Mijn principe is gewoon dat ik gelijk heb. Natuurlijk heeft hij dat niet en ook hij moet het met de uitspraak van de rechter doen. Alsof Robin van Persie in het shirt van Feyenoord de winnende treffer tegen Ajax maakt.

5. In een zaterdagbijlage van Trouw stond in september het volgende juweeltje. Normaal ga ik naar de Jumbo, maar soms heb ik even geen zin in al dat geel. Ik denk dat Erik Jan Harmsen mij prima begrijpt, wanneer ik ook in zo’n voor anderen onverklaarbare bui ben.

4. Presentatrice Janine Abbring van Zomergasten probeerde te peilen of Eric Wiebes, onze Minister van Economische Zaken en Klimaat, echt zo rationeel was als hij zich voordeed. Ja hoor, het hart is een pomp en meer ook niet. Nu wist ik al dat het hart van de VVD niet bij de gewone man ligt, maar dankzij die uitzending snap ik beter waarom de kosten van het Klimaatakkoord bij de burgers worden neergelegd en dat de industrie er zelfs aan kan verdienen. Wiebes en Rutte dragen mensen geen warm hart toe, hartzeer kennen zij niet.

3. Bram Moszkowicz kent dat laatste wel. Door de Raad van Discipline van het tableau geschrapt worden, en geen advocaat meer mogen zijn, doet hem nog steeds pijn. Terugkomen blijft moeilijk want je kunt niet winnen van beeldvorming. Of ik dat helemaal met hem eens ben, weet ik niet. Het lukt president Trump immers nog steeds.

2. Ik eindig in de winter. Ik heb het topje van de ijsberg bereikt, hoorde ik een vrouw zeggen en dit sterke beeld is mij sindsdien bijgebleven. Veel van haar strijd speelde zich blijkbaar onder water af, onzichtbaar voor haar omgeving. Maar ook in het zicht moet het een glibberige klim geweest zijn, tegen zo’n ijswand op. Hier past alleen maar respect.

1. Kleinzoon is gek op bus en metro. Bij de bushalte zitten wij op een bankje te wachten en voor ons loopt een mevrouw, met kennelijk veel haast, ongeduldig heen en weer. Het lijkt mij het juiste moment om kleinzoon bij te brengen dat dit heen en weer lopen ijsberen genoemd wordt. Begrijpend kijkt hij mij aan, denkt even na en zegt: Opa, ik wil ook een ijsbeer doen. Hij heeft al lang genoeg stilgezeten.

Gelukkig is er ook dit jaar weer licht aan het einde van de horizon. Ik hoop dat ik volgend jaar nog steeds in de gelegenheid ben hier de aap uit de mouw te kijken, maar op veel komkommer en kwel zit ik niet te wachten. Ik hoop dat mijn blogs opnieuw in goede smaak zullen vallen, jullie reacties zal ik in ieder geval met volle armen aanpakken. Mijn beste wensen voor 2019!

 

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat bij Martha een link achter naar je eigen blog.

Print Friendly, PDF & Email

Post-navigatie:
Wat je niet wil missen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: